FR NL
Quality Label English Lamb Lam Agneau
St. George vlees nu beschikbaar in Belgiƫ

St. George

Het merk St George lam verbonden aan het Kwaliteitslabel Engels Lam, staat garant voor de herkomst van het lamsvlees en de traceerbaarheid naar het landbouwbedrijf van oorsprong.

Lamsvlees

Lamsvlees maakt een belangrijk deel uit van onze eetgewoonten. Deze vleessoort is gemakkelijk om te bereiden en is perfect aangepast aan het ritme van het hedendaagse leven. Het vlees wordt vooral gewaardeerd voor zijn karaktervolle smaak, zijn versheid en malsheid. Daarnaast biedt het een breed scala aan versnijdingen die op verschillende manieren kunnen worden klaargemaakt, afhankelijk van het seizoen of de aard van de maaltijd. Lamsvlees leent zich perfect voor een verscheidenheid aan recepten om gezellig van te genieten met familie of vrienden.

Waar komt lamsvlees vandaan?

België produceert slechts een klein deel van de totale behoefte aan lamsvlees. Retailers wijken dan ook vanzelfsprekend uit naar andere oorsprongslanden, om op die manier een constante kwaliteit te garanderen op het vlak van keuze, versheid en smaak. De belangrijkste producent van schapen in Europa zijn de Britse eilanden. Ze bevinden zich slechts een twintigtal kilometer van de Franse kust en profiteren van een gematigd en vochtig klimaat, gunstig voor de groei van kruiden en dus ook voor het grazende vee.

De 'terroir' van het lam

Lammeren zijn een vast onderdeel van het uitzicht van het platteland. Ze worden geboren en getogen in de open lucht, in alle vrijheid en in een omgeving die bijzonder bevorderlijk is voor de schapenteelt.

Kweekmethode

De productie van lammeren is gebaseerd op de exploitatie van de natuurlijke hulpbronnen van het land: een oceanisch klimaat met veel regen, dat een overvloed biedt aan kruiden die het heuvelachtige landschap bedekken dat niet geschikt is voor graanproductie. Daardoor is het fokken van vee vaak de enig mogelijke landbouwactiviteit en hebben de boeren, sinds meer dan twee eeuwen en over verschillende generaties heen, een ongeëvenaarde knowhow verworven. Respect voor dieren is een essentiële vereiste voor de kwaliteit van het vee en is een belangrijk criterium binnen de traditionele landbouwmethoden. De meeste dieren (90% van alle kuddes) worden in de open lucht gefokt; de lammeren worden geboren in de winter of de lente en genieten een seizoen lang van kruiden, hetgeen natuurlijk, gezond, mals en smaakvol vlees oplevert.

Kwaliteit

De kwaliteit van het vlees is het resultaat van een perfecte combinatie van verschillende criteria, waarvan de belangrijkste zijn: het ras, de fokmethode, de voeding en de zorg voor het bewerken van het vlees (versnijden, koelen en rijpen). Het “Kwaliteitslabel Engels lam”, verbonden met het merk “St George lam”, garandeert dat dit vlees afkomstig is van schapen die voornamelijk gevoed zijn met kruiden.

Versheid

De nabijheid van de productiezone en de rijke keuze maken een regelmatige aanvoer van dagvers, kwaliteitsvol lamsvlees mogelijk. De heerlijke smaak is een natuurlijk gevolg van de omstandigheden waarin het verse vlees zich bevindt tot in de rekken van de supermarkten.

Een beetje geschiedenis:

  • Het Midden-Oosten heeft wellicht de langste schapentraditie en het is van daaruit dat het schaap de hele wereld veroverde.
  • Een belangrijke reden voor zijn ruime verspreiding is dat een schaap een makkelijk dier is dat relatief weinig onderhoud vraagt, bovendien geeft het niet alleen vlees, maar ook melk en wol.
  • In onze regio werden schapen gehouden vanaf 5000 voor Christus. 
  • Dat aantal steeg naarmate de wol- en textielindustrie in onze streken groeide in de Middeleeuwen en de Renaissance. In deze periode werden schapen louter voor hun wol gekweekt.
  • Tegen het einde van de Middeleeuwen begint men schapen te kweken in afgesloten weilanden.
  • Lamsvlees werd doorheen alle perioden van de geschiedenis geapprecieerd.
  • In Engeland bestaan er tientallen autochtone rassen van schapen. Gezien de grote verscheidenheid in de regio's hebben de dieren zich stilletjesaan aangepast aan de levensomstandigheden die heel verschillend kunnen zijn naargelang de regio.
  • De dieren eten gras en planten die in overvloed groeien en die niet bewerkt zijn met meststoffen of andere gelijkaardige stoffen. Moeder Natuur schenkt aan de Engelse schapen een diversiteit aan aroma's die men nergens anders vindt.
  • Vandaag is het Engels lamsvlees goed aanwezig op de menukaarten van de restaurants et het is een must de verschillende versnijdingen te proeven!